GENERALITATI 

Tubul Pitot este un traductor de presiune diferentiala utilizat de obicei pentru masurarea presiunii in conducte de ventilatie sau instalatii de climatizare. El este construit din doua tuburi metalice concentrice  si se termina la o extremitate cu capul de masura si la cealalta extremitate cu doua porturi [prize ] de conectare la aparatul indicator al presiunii masurate [manometru]. Capul de masura  are prevazute mai multe orificii de masura : un orificiu central, axial, care sesizeaza presiunea totala si mai multe orificii laterale care sesizeaza presiunea statica. Tubul interior  comunica la un capat cu orificiul central iar la celalalt capat cu portul de presiune totala. Tubul exterior comunica la un capat cu orificiile laterale iar la celalalt capat cu portul de presiune statica.. Practic tubul Pitot se poate conecta la orice manometru mecanic sau electronic prin intermediul a doua conducte de cuplare.

De obicei tubul Pitot are un cap de masura elicoidal, din otel inoxidabil si poate suporta temperaturi de pina la 600 °C. in varianta standard si pina la 1000 °C. in varianta optionala. El poate fi prevazut cu gradatii de-a lungul generatoarei care permit operatorului sa cunoasca si sa controleze lungimea de imersie in conducta de aer. Aceasta facilitate asigura posibilitatea realizarii de masuratori statistice in toata sectiunea transversala a conductei de aer, punctele de masura fiind alese conform metodei Log. Cebisev si prezentate in figura urmatoare : Manometrul realizeaza diferenta intre presiuna totala si presiunea statica rezultind presiunea dinamica sau de viteza. Tuburile Pitot uzuale au forma de L, si se introduc in conducte perpendicular pe acestea astfel incit capul de masura sa fie paralel cu peretii conductei si in contra fluxului de aer. In figura de mai sus portul de presiune totala se conecteaza printr-un tub de cuplaj la intrarea + a manometrului iar portul de presiune statica se conecteaza print-o alta conducta de cuplaj la intrarea  - a manometrului.

Manometrul va indica valoarea presiunii dinamice :
 P dinamica = Ptotala - Pstatica [Pd = Pt - Ps]
Pornind de la valoarea presiunii dinamice , manometrul electronic poate determina viteza aerului in conducta cu formula lui Bernoulli simplificata :
V = 1,291 √Pd unde
Viteza rezultata va fi in metri / secunda
Temperatura aerului va fi considerata 20 °C.
Presiunea dinamica va fi in Pascali, sau
V = 4,05 √Pd daca presiunea diferentiala este exprimata in mm H2O.
Exista si tuburi Pitot care contin si un sensor de temperature [termocuplu tip K], senzor ce se poate folosi pentru calculul debitului de aer compensat cu temperatura.
In acest caz formula vitezei are urmatoarea expresie:
V = K x [√574,2 T + 156842,77 / Po ]  x √ Pd cu
Viteza in metri / secunda
Presiunea in Pascali
K  = coeficientul tubului
Po = presiunea atmosferica
T = temperature in °C

Manometrele electronice, cu microprocessor, au un sensor de presiune inclus  si masoara direct presiunea diferentiala, calculeaza viteza utilizind formulele de mai sus si calculeaza debitul de aer pe baza vitezei si a sectiunii conductei introduce de operator, de la tastatura. Debitele pot fi calculate in valori actuale, standard sau normale, in functie de temperatura folosita in calcul. Pentru tuburile Pitot fara sensor de temperatura, aceasta poate fi introdusa de catre operator de la tastatura. Pentru tuburile Pitot cu sensor de temperatura, aceasta va fi masurata direct daca senzorul de temperatuara se conecteaza la intrarea corespunzatoare a manometrului electronic.

Tuburile Pitot au diametrele uzuale de 3,  6,  8 mm  si lungimi de 100....2000 mm.
Ele pot fi in forma de L, ca cel de mai sus, rectangulare [drepte ] sau speciale.
Fila de catalog - TUBURI PITOT ro.pdf - este tot in aceasta sectiune de produse, dar mai jos

Tuburile Pitot se folosesc in mod deosebit pentru analiza eficientei ventilatoarelor folosite in sistemele de aerisire. Masurind presiunea statica, dinamica si totala de-a lungul conductelor se poate determina puterea necesara a ventilatoarelor pentru o functionare optima a sistemului de aerisire. Intr-o conducta prin care circula aer, presiunea statica este diferenta intre presiunea in interiorul conductei si presiunea in exteriorul conductei, fara a lua in considerare presiunea fluxului de aer ce trece prin conducta. Presiunea statica din conducta se poate masura conform figurii urmatoare:

. Tubul Pitot se introduce in conducta de masurat. Portul de presiune statica al tubului Pitot se conecteaza printr-un tub de cuplaj la intrarea + a manometrului. Portul de presiune totala a tubului Pitot nu se conecteaza. Intrarea - a manometrului se conecteaza la presiunea mediului.Manometrul va indica valoarea pesiunii statce.  Presiunea dinamica [ de viteza ] se masoara conform figurii de mai jos: . Tubul Pitot se introduce in conducta de aer avind capul de masura paralel cu peretii conductei. Portul de presiune totala se conecteaza prin intermediul tubului de cuplaj la intrarea + a manometrului. Portul de presiune statica se conecteaza la intrarea - a manometrului. Manometrul va indica diferenta celor doua presiuni, adica presiunea dinamica determinata de fluxul de aer care circula prin conducta de aer. Un exemplu practic este termoanemomanometru portabil tip MP 200.  In figura urmatoare se prezinta aparatul, tubul Pitot si sonda de temperatura. . Tubul Pitot este utilizat pentru masurarea presiunii diferentiale in conductele de ventilatie, instalatiile de climatizare, canalele de transport pneumatic, cosuri de evacuare gaze arse. Ele sunt indicate pentru a fi utilizate si in medii grele cum ar fi aer cu temperaturi ridicate si particule in suspensie unde alte traductoare nu fac fata.Pe baza presiunii diferentiale masurate se pot calcula viteza aerului si debitul acestuia prin conducte.

SYSCOM 02 Bucuresti
Tel/fax: 021 410 5281; 021 444 1241; GSM: 0722 725 659; e-mail: syscom02@automatizariindustriale.ro